HET ONZICHTBARE ACHTER HET ZICHTBARE


Charles Darwin en de emotie
maart 7, 2008, 3:14 pm
Filed under: Filosofie

Is het mogelijk dat je aan de buitenkant kunt zien wat iemand vanbinnen voelt? Deze vraag houdt filosofen al eeuwenlang bezig. Zo noemde Arthur Schopenhauer het gezicht het ‘visitekaartje van de geest‘ en Wolfgang Goethe stelde voor om het onderscheid tussen expressie en gevoel te laten vallen: ‘Niets is binnen, niets is buiten, want de binnen- is de buitenkant.’

Maar het werk van Charles Darwin is, ruim honderd jaar nadat het werd geschreven, nog steeds niet geëvenaard. In de derde editie van ” Het uitdrukken van emoties bij mens en dier” is Darwin meer dan alleen een nauwgezette waarnemer, hij zocht ook naar verklaringen. Ten aanzien van elke gevoelsuitdrukking stelt én beantwoordt hij de vraag waarom juist die bepaalde beweging samengaat met die speciale emotie. Waarom tuiten we onze lippen als we ons concentreren in plaats van ze samen te knijpen?

Ook komen er ingewikkeldere zaken naar boven, leren we hoe we ons moeten uiten als we kwaad, verdrietig of gelukkig zijn of dat dergelijke ‘kennis’ aangeboren is. Zijn gelaatsuitdrukkingen, evenals gesproken woorden in verschillende talen, steeds weer anders, of zijn ze voor alle mensen gelijk, om het even wie die mensen zijn, waar ze wonen, in welke cultuur ze opgroeien of welke taal ze spreken? Darwin stelt dat onze gevoelsuitdrukkingen universeel zijn (aangeboren i.p.v. aangeleerd) en dat ze het resultaat van onze evolutie zijn.

Darwin stelde ten aanzien van het uitdrukken van emoties een vraag die weinig andere wetenschappers in of na zijn tijd hebben gesteld. De meeste andere onderzoekers op dat gebied richten zich op de ‘welke’-, ‘hoe’- of ‘wanneer’-vraag. Welke uitdrukking zien we bij welke emotie? Hoe komen ze tot stand? Wanneer treden ze op? Darwin hield zich hier ook mee bezig, maar was een van de eersten en lange tijd de enige wetenschapper die de ‘waarom’-vraag stelde: Waarom treden uitdrukkingen in een speciale vorm op?

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: