HET ONZICHTBARE ACHTER HET ZICHTBARE


Duchenne de Boulogne
maart 7, 2008, 7:37 pm
Filed under: Historie

De neuroloog Duchenne de Boulogne (17 september 1806 – Parijs, 15 september 1875) toonde als eerste aan dat gezichtsuitdrukkingen opgeroepen kunnen worden door uitwendige elektrische prikkeling van de gelaatsspieren.

“Meer dan honderd jaar geleden ontdekte de grote Franse neuroloog Duchenne de Boulogne hoe de ware plezierglimlach verschilt van alle geenplezierglimlachen. Hij onderzocht hoe elke gezichtsspier het uiterlijk van mensen verandert, door verschillende delen van het gezicht eektrisch te stimuleren en de daaruit voortvloeiende spiercontracties te fotograferen. (Hij voerde dit experiment uit met een man die geen pijn in zijn gezicht voelde, dus hij had geen moeite met de methode.) Toen Duchenne de glimlachfoto bekeek die was voortgebracht door wat de musc. zygomaticus major word genoemd – die van de jukbeenderen schuin omlaag loopt naar de mondhoeken en die de mondhoeken schuin hoog trekt tot een glimlach- merkte hij op dat de man er niet echt blij uitzag. Als een goede examinatr vertelde Duchenne de man een grap en fotografeerde zijn reacte De vergelijking wees uit dat de man bij echt plezier, zoals getoond in reactie op de grap, niet alleen glimlachte maar ook de circulaire spier rondom de ogen activeerde. Vergelijk zelf de foto waarin de man de elektrode op zijn gezicht heeft (links) en de foto (rechts) als reactie op de grap.

Duchenne glimlach
Duchenne schreef: de emotie van oprechte vreugde word op het gezicht uitgedrukt door de gecombineerde contractie van de musc. zygomaticus major en de musc. orbicularis oculi. De eerste gehoorzaamt de wil, maar de tweede wordt alleen in het spel betrokken door de zoete emoties van de ziel.
de …kunstmatige vreugde, de bedriegelijke lach, kunnen niet de contractie van deze laatste spier veroorzaken… De spier rondom het oog gehoorzaamt niet aan de wil; hij wordt alleen in het spel betrokken door een echt gevoel, door een aangename emotie. zijn inertie bij glimlachen ontmaskert een ontrouwbare vriend. ”

(Paul Ekman, gegrepen door emoties, wat gezichten zeggen, Amsterdam, Nieuwezijds, 2003, p.217-218)

21.jpg 51.jpg 71.jpg

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: