HET ONZICHTBARE ACHTER HET ZICHTBARE


Het Westen en de gelaatkunde
maart 7, 2008, 7:46 pm
Filed under: Historie

De westerse gelaatkunde is een afgeleide van de siang mien, ze is echter onder te verdelen in verschillende stromingen.

Fysionognomiek
Aan het eind van de 18e eeuw was de Zwitserse dominee/dichter Johann Caspar Lavater (1741-1801) de grondlegger van de wetenschap fysionomie ( ook fysiognomie genoemd).

Johann Caspar Lavater
Waarschijnlijk heeft hij als uitgangspunt het werk van de Italiaanse monnik Firenzuola (1548 ) gebruikt waar in de publicatie ‘Dialogo delle Belleze delle Donna’, ofwel dialoog over de schoonheid van de vrouw, tot in detail zijn ideeën over de vorm van voorhoofd, wangen en kin, beschreven werd.
Fysiognomie is de leer om mensen te beoordelen op grond van hun gelaatstrekken.

Psycho fysiognomie
Psycho fysiognomie is de wetenschap van de totale uitdrukking van de mens. Er word gekeken naar de schedel, het gezicht en het lichaam. Carl Huter (1861-1912)

Carl Huter

heeft vanuit de 3-kiembladentheorie een leer ontwikkeld, die hij de ” Praktische mensenkennis ” heeft genoemd. Deze leer beschrijft daarbij ook de bijbehorende typologieën van de mens.
Carl Huter heeft vanuit zijn typologie, wat ook in kleuren wordt gedefinieerd, een methode ontwikkeld. Hij heeft het ons mogelijk gemaakt om te leren herkennen en te begrijpen wat wij zien.
Op deze manier heeft hij niet alleen de karaktereigenschappen zichtbaar gemaakt, maar ook de energieën die werkzaam zijn bij de mens.
Wij begrijpen hierdoor veel beter de rust die iemand nodig heeft, maar ook de beweging, als ook het gevoelig zijn voor zijn omgeving hoort bij een van deze typen.
Alles is gebaseerd op sympathie en antipathie. Ieder mens zendt trillingen uit die worden opgevangen. Vaak wordt dit vertaald en ingekleurd door de ontvanger, dat gebaseerd is op ervaringen en gevoelens van die persoon.

Psychognomie
Prof. Paul Bouts( 1900-1999) een Belgische priester is de grondlegger van de psychognomie.

Paul Bouts

Hij ontwikkelde een nieuwe methode om het menselijk karakter te bepalen uit de frenologie, (=is de theorie die stelt dat aanleg en karakter bepaald worden door de groei van bepaalde .hersendelen. Het karakter zou dan afgeleid kunnen worden uit de vorm van de schedel, die bepaalde knobbels zou vertonen), de grafologie(=handschriftanalyse) en de fysionomie.
De psychognomie was zijn levenswerk.
Hij heeft o.a. het boek “De psychognomie” geschreven.

Patho-physiognomie
Patho-physiognomie is de theorie waarbij we aan de hand van verschijnselen in het gelaat, schilfers, streepjes, vlekjes, puistjes etc. zich reeds voordat ziektebeelden zich fysiek uiten al te herkennen zijn. Karlheinz Raab en Natale Ferronato zijn twee bekende personen die zich hier mee bezig houden.

Natale Ferronato

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: