HET ONZICHTBARE ACHTER HET ZICHTBARE


Geslacht
april 2, 2008, 5:34 pm
Filed under: invloeden op het gezicht

Het is merkwaardig hoe gemakkelijk wij het onderscheid kunnen maken tussen een mannelijk en een vrouwelijk gezicht. Voor 95% van de gevallen maken we een juiste beoordeling . Door het meten van een groot aantal mannelijke en vrouwelijke gezichten kunnen we de informatie identificeren dat het menselijk visueel systeem gebruikt om het geslacht van een gezicht te bepalen. De grootste invloed is de grootte van het hoofd, dat van mannen is in het algemeen iets groter en breder dan dat van vrouwen. Alhoewel dat grootte niet het belangrijkste kenmerk is om het geslacht vast te stellen.

herkenning man-vrouw

het zou eenvoudig moeten zijn om te bepalen of het een mannelijk of vrouwelijk gezicht is

Waarom verschillen gezichten van mannen en vrouwen?

Baby’s zien er misschien voor iedereen behalve voor de idolate ouders tamelijk hetzelfde uit, maar toch zijn er verschillen tussen de gezichten van jongens- en meisjesbaby’s. Bij de geboorte is het hoofd van een jongensbaby groter dan dat van een meisje. In volwassen vorm is de grootte van de vrouwelijke schedel gemiddeld slechts tweederde van die van de man. Er zijn nog meer structurele verschillen. Het mannenhoofd heeft meer geprononceerde wenkbrauwbogen en kaakbeenderen. Hij heeft ook een grotere, langere en bredere neus. Dat komt voor een deel doordat hij in alle opzichten groter is – hij moet meer zuurstof in zijn longen zuigen om het extra lichaamsgewicht te kunnen dragen. Tijdens de adolescentie worden we ons het meest bewust van de sekseverschillen. De lippen van jonge vrouwen lijken voller dan die van jonge mannen. In de puberteit word de mannelijke huid ruwer. Onder invloed van testosteron worden de poriën grover en begint de baardgroei – de gemakkelijkste manier om mannen en vrouwen van elkaar te onderscheiden. De wenkbrauwen van mannen zijn forser. Vrouwen daarentegen hebben niet zoveel beenmassa, maar hun ogen zijn opvallender. De oogbal is bij mannen en vrouwen praktisch even groot, maar omdat bij vrouwen de wenkbrauwboog hoger ligt, het voorhoofd rechter is en de wenkbrauwen dunner zijn, lijken de ogen groter. En dat is zelfs zonder eyeliner alzo!

Waarom zouden we onderscheid maken tussen mannen- en vrouwengezichten?

Evolutionair gesproken luidt het antwoord, zoals gewoonlijk: seks. We moeten weten of die persoon al dan niet een mogelijke partner is. Dat is ook de reden waarom mannen en vrouwen gezichten pas werkelijk van elkaar gaan verschillen vanaf de puberteit. Voor het begin van de geslachtsrijpheid maakt het voor Moeder Natuur niet echt uit of we Johan en Johanna uit elkaar kunnen houden. Deze seksuele functie is zichtbaar in een verschil in huidtint. Vrouwen hebben doorgaans een lichtere huid dan mannen van hetzelfde ras. De vrouwelijke huid wordt in de puberteit lichter van kleur als de concentratie van melanine en hemoglobine daalt en die van oestrogeen toeneemt. Die lichtere kleur kan ook een indicatie voor vruchtbaarheid zijn. De huid van een zwangere vrouw wordt donkerder als teken van haar situatie. De aanwezigheid van oestrogeen in het vrouwelijk lichaam verhindert de ontwikkeling van mannelijke gelaatskenmerken.
Als vrouwen ouder worden en hun vruchtbaarheid afneemt, verandert de houding van mannelijke en vrouwelijke hormonen en gaat hun gezicht er minder vrouwelijk uitzien. De lippen worden kleiner en minder vol en de ogen gaan kleiner lijken.

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: