HET ONZICHTBARE ACHTER HET ZICHTBARE


Gezichtsherkenning
april 2, 2008, 5:34 pm
Filed under: invloeden op het gezicht

Kleine kinderen

Als jonge kinderen een mens tekenen, zetten ze op hun karakteristiek stokfiguur gewoonlijk een reusachtige buitenproportioneel gezicht met ogen, neus en mond. Het belang van een gezicht voor hen wordt ook onderstreept door het feit dat alle voorwerpen om hen heen, levend of dood, voor hen een gezicht hebben. Illustraties in kinderboeken geven speelgoed, treintjes, de zon -alles wat voor een kind een emotionele betekenis heeft- een gezicht. Het verpersoonlijken van de wereld door overal een gezicht aan te geven, is een manier om je ermee te identificeren en het te begrijpen.

kindertekening Brum bob de bouwer zon
U bent de enige persoon ter wereld die er zo uitziet. Waar komen die trekken vandaan?
De genen die ouders doorgeven hebben zij geërfd van hun ouders enzovoort, langs een schijnbare oneindige lijn van generaties. Dus uw unieke uiterlijk is een distillaat van de trekken van zeer, zeer veel mensen. We kennen veel families waarvan de leden onderling een grote gelijkenis vertonen. Maar de wetenschap moet de geheimen van de genen die het gezicht vormen nog ontdekken. Gelaatstrekken zijn het resultaat van verschillende genen; maar het blijkt een moeilijk te kraken code. Het is die complexe interactie die tot zo’n reusachtig aantal unieke gezichten leidt. Tot nog toe is er geen enkel gen gevonden dat rechtstreeks verantwoordelijk is voor één gelaatskenmerk. Erfelijke factoren worden van generatie op generatie doorgegeven in de vorm van 23 paar chromosomen, waarbij één helft van ieder paar afkomstig is van de moeder en de andere van de vader.

Onszelf herkennen

Wij vinden het heel vanzelfsprekend om ons spiegelbeeld te zien; het is een fundamenteel aspect van ons zelfbewustzijn. Maar in wezen is het een bijzonder vermogen. We moeten een heel eind klimmen op de op evolutionaire ladder voordat we een organisme tegenkomen dat zijn eigen gezicht in de spiegel herkent. Katten, honden niet, zelfs de meeste apen niet, behalve chimpansees zij realiseren zich dat het hun eigen spiegelbeeld is. Later werd ontdekt dat orang-oetans, gibbons en gorilla’s dezelfde reacties vertonen bij tests.
Bij mensen duurt het even voor we doorkrijgen wat er aan de hand is. Als eenjarigen zien we niet onszelf maar iemand anders in de spiegel. Maar daarna wordt ons begrip van onze omgeving verfijnder. Meestal herkennen we omstreeks de leeftijd van anderhalf jaar onmiddellijk onszelf in de spiegel. We nemen niet meer aan dat het spiegelbeeld iemand anders is die toevallig op ons lijkt. Als we eenmaal ons spiegelbeeld hebben herkend, zijn we niet meer te stuiten. We staren duizenden keren in ons leven naar onszelf in een spiegel. Ons bekende en vertrouwde spiegelbeeld draagt bij aan het versterken van onze identiteit. Iedereen die een belangrijke uiterlijke verandering aanbrengt – een heel ander kapsel bijvoorbeeld – kent de schok om plotseling met zichzelf in de spiegel geconfronteerd te worden.

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: