HET ONZICHTBARE ACHTER HET ZICHTBARE


Persona
april 2, 2008, 5:33 pm
Filed under: invloeden op het gezicht

In de huidige tijd, waarin cosmetica en andere verfraaiende producten ze algemeen verkrijgbaar zijn, lijken we onszelf meer dan ooit te identificeren met ons persoonlijke imago. Dat betekent dat ons gevoel wie we zijn vrijwel synoniem wordt met het gezicht dat we tonen.
Het begrip ‘persona’ had oorspronkelijk betrekking op de maskers die acteurs droegen in het klassieke Griekse theater. In ieder masker lag een volledig andere persoonlijkheid besloten die bezit nam van de acteur. Maar tegenwoordig is ‘persona’ een psychologisch begrip, ontwikkeld door de Zwitserse psychiater Carl Jung. Het verwijst naar de uitwendige kant van onze psyche, het gezicht dat de wereld ziet. En zoals we allemaal weten, hoeft dat niet per se volledig overeen te komen met ons innerlijke zelf.
Ieder van ons heeft een aantal persona’s, die we aan de buitenwereld tonen in onze verschillende levenssferen: werk, thuis, sociale gelegenheden enzovoort. Verbonden met onze persona is het imago dat we tonen.
Mensen lezen een hele ‘persoonlijkheid’ af uit onze persona. Daarom kunnen we ons grote zorgen maken over een ‘goed’ uiterlijk – wie weet wat de mensen anders van ons denken! We kunnen in verlegenheid gebracht worden als we iemand uit één deel van ons leven in een volledig andere omgeving ontmoeten. De verschillende persona’s die we tonen, onthullen verschillende aspecten van onszelf. Als de 2 gelegenheden bestaan uit ‘thee met de dominee’ en ‘ de hele nacht in de kroeg’, is het waarschijnlijk dat de getoonde 2 kanten van onszelf zeer verschillen. Dus ijdelheid houdt in dat we er goed op letten hoe we onze persona er uit laten zien. We willen dat het imago wat we projecteren op de gunstige manier wordt ‘geïnterpreteerd’.

Spot ‘stortvloed’ van Dove, dat over persona, make-up en schoonheid in het algemeen gaat


Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: