HET ONZICHTBARE ACHTER HET ZICHTBARE


Plastische chirurgie
april 2, 2008, 5:32 pm
Filed under: invloeden op het gezicht

Zoals we bij het onderdeel leeftijd al vermelden word er meer en meer beroep gedaan op de plastische chirurgie.

Steeds jongere meisjes laten – meestal met toestemming van hun ouders- de meest ingrijpende ingrepen uitvoeren, terwijl ze nog midden in de groei zitten. Met alle schade in de toekomst die je nu al kunt voorzien. Allemaal omdat de buitenkant van een mens in het Westen belangrijker is geworden dan de binnenkant. Het fysieke boven het spirituele.

Dan heb je ook nog het Chinese ideaal. In China komen op de tientallen tv-zenders in de duizenden shows en quizzen, soapseries en Chinese films die ook daar de verveling moeten verdrijven uitsluitend vrouwen langs die Europese ogen hebben. Want dat is daar het ideaal. Iedere Chinese vrouw (en man) die het zich kan permitteren laat zich verlossen van het typisch Aziatische doorlopende ooglid. En kiest daarna ook nog een paar lange benen uit. En bruin of blond haar. En andere irissen. En een langere hals. Het toppunt van hip is op dit moment het Ganzeneitje: een mooi ovaal gezicht. Opereren maar!
Er worden dagelijks duizenden en duizenden Chinezen geholpen aan een nieuwe verschijning. Er zijn 1,4 miljard Chinezen. Als je dus nog twijfelt over je beroep 🙂

Dat aanpassen van iemands uiterlijk heeft natuurlijk soms wel zin. Verminkte personen worden met name op mentaal gebied zeer geholpen door de mogelijkheden van plastische chirurgie. Maar (vooral) dames die zich laten verbouwen zijn zich meestal te weinig bewust van de psychische -en fysieke- impact van de veranderingen die ze aangaan.

Anderen maken er dan weer hun beroep van en dan spreken we niet over de uitvoerende plastisch chirurg.

“Orlan is not her name. Her face is not her face. Soon her body will not be her body.”

Zo is er het verhaal van de Franse kunstenares Orlan, geboren op 30 mei 1947. Deze performance kunstenares is begonnen met een project waar gebruik gemaakt werd van computertechnieken om een nieuw zelfportret te creëren waarbij haar eigen kenmerken werden gemengd met de kin van Botticelli’s Venus, het voorhoofd van Mona Lisa, de ogen van Gérome’s Psyche, de mond van Boucher’s Europa en de neus van een Diana van de School van Fontainebleau.

Venus nr1 Diane Europe Joconde

Orlan’s performance houdt ook in dat ze operaties ondergaat om haar gezicht in dit nieuw beeld te hervormen. Haar eerste operatie vond plaats in 1990 waarbij haar lichaam het medium werd, een ready made (invloed van duchamp) tot 1993. In deze periode heeft ze 9 performance-operaties ondergaan.

De bedoeling is haar gezicht uiteindelijk hetzelfde te maken als een door haar opgesteld gezichtsmodel. Dit model verenigt alle schoonheid. En put dus inspiratie uit haar vroeger werk waarbij ze haar zelfportret hercreërde. De operaties worden als performances vastgelegd op video en zijn soms zelfs via een satelliet-uitzending wereldwijd te volgen. De Orlan operaties ondergaat ze met hooguit een plaatselijke verdoving, zodat ze tijdens de operatie teksten kan voorlezen of via de telefoon of fax berichten de wereld in kan sturen. De artsen die meewerken aan dit project zijn voor de gelegenheid gestoken in speciaal ontworpen modieuze kostuums. De operatiekamer is ingericht met kruisbeelden, fruitstillevens en filmposters uit de jaren vijftig. Het lichaamsvet dat tijdens de operatie wordt verwijderd, verkoopt Orlan als relikwieën in schaaltjes. Orlan ziet zichzelf als de kunstenaar die het verst gaat:”ik schenk mijn lichaam aan de kunst”. Momenteel wordt in vitro gewerkt aan kweekjes van huid van mensen van andere rassen, met andere huidskleuren. Ze zullen te zijner tijd op Orlan aangebracht worden.

Dat haar performances veel reacties oproepen zal u niet verbazen.

Orlan in 1992 Orlan in 2004

1992                          2004

Operatie  Operatie 

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: