HET ONZICHTBARE ACHTER HET ZICHTBARE


Tribale tekens
april 2, 2008, 5:32 pm
Filed under: invloeden op het gezicht

Soms worden extreme maatregelen te hulp geroepen om ons uiterlijk met een bepaalde sociale groep te identificeren. Zo zijn oorsieraden lange tijd over de hele wereld populair geweest. Omdat het prikken van gaatjes in oorlellen betrekkelijk pijnloos is, is het tegenwoordig een normale uiting van ijdelheid, Het piercen van andere gezichtsdelen die wel pijngevoelig zijn, is extremer. Het heeft een lange geschiedenis en neemt in sommige culturen ernstige vormen aan. Schotelvormige schijven in de lippen treft men aan bij de Botocudo in oostelijk Brazilië, de Surma in Afrika en Thlinkits in Noordwest-Canada.

stretch lipschijf

Vandaag de dag is in het Westen een veel bescheidener vorm van gezichtspiercing -bovenin oren, neus, lippen en wenkbrauwen – voor beide seksen mode geworden. Het is begonnen als ‘tribaal teken’. In Engeland gaf het bijvoorbeeld aan dat mensen met gezichtspiercings tot de ‘punk’cultuur van de jaren zeventig behoorden.

punk

Het ongebruikelijke en schijnbaar extreme karakter van metaal in de huid, gecombineerd met de pijnlijke, initiatie-achtige behandeling, kenschetste deze jongeren als ‘afwijkend’. Tegenwoordig is gezichtspiercing onder jonge mensen een normale persoonlijke versiering.

alle soorten of de extreme vorm…

Op dezelfde manier zag men in onze westerse cultuur indertijd tatoeages bij mannen als tribaal teken van een stoere machocultuur. De tatoeëerkunst heeft echter een zeer lange traditie. Zo’n duizend jaar geleden trokken de Maori’s naar Nieuw-Zeeland. Deze krijgszuchtige stam was zeer hiërarchisch van structuur. Toegang tot een hogere rang – er waren er acht- werd gemarkeerd met een tatoeage, dikwijls op het gezicht. De huid werd doorboord met uitgeholde benen stiften, waardoor een inktachtig mengsel van roet en olie werd gegoten. Dit leverde de karakteristieke zware spiraalpatronen de als ‘moko’ bekend zijn. Ze vormden een soort code; ingewijden konden de familiegeschiedenis, leeftijd en status van iemand aflezen uit de moko.

Maori Moko zetten van Moko

Kerven in een donkere huid geeft littekens die het lichtgekleurde vlees eronder zichtbaar maken. Dit is een vrouw uit de Fulani-stam in Nigeria.

Fulani vrouw

De Dogon uit Mali in West-Afrika vewijderen soms een schuine helft van elke snijtand, zodat een driehoek ontstaat en ze meer dierlijk lijken.

Dogon

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: