HET ONZICHTBARE ACHTER HET ZICHTBARE


Het geheim van aantrekkingskracht
april 5, 2008, 10:29 am
Filed under: Liefde op het eerste gezicht

Suzi Malin stelde mede op basis van haar ervaringen als portretschilderes, een opzienbarend boek samen waarin wordt aangetoond hoe sommige gezichtskenmerken bepalen of mensen zich tot elkaar aangetrokken voelen.

In het gezicht komen telkens dezelfde ritmes tot uitdrukking: fysieke echo’s, genetische patronen en wiskundige vormen. Suzi Malin probeert altijd inzicht te krijgen in het innerlijke mechanisme van het model om diens beeld beter te kunnen weergeven. Daarom regelde ze telkens een afspraak met de partner van het mannelijke model. Het model geeft dan ook foto’s van zijn ouders, voornamelijk van zijn moeder. Zo kan ze zien welk deel van zijn gezicht geërfd is en welk deel door hem, zijn omgeving en zijn ervaringen is gevormd. Na enkele jaren legde Suzi de link tussen de gezichtspatronen van haar model en zijn partnerkeuze. Ze werd zichzelf bewust van de vormen en verhoudingen van het gezicht van zijn vrouw, zijn moeder en hem zelf. Het waren net puzzelstukje, voordat ze de echtgenote ontmoette had ze al een idee van hoe zzij eruit zou zien. Karakter is meestal in iemands ogen te lezen, terwijl informatie over iemands aard rond de mond te vinden is. Het gezicht liegt niet en geeft veel bloot.

Elk gezicht is een landschap voor haar; ze bestudeerd elke centimeter terwijl haar ogen over de heuvels en dalen ervan dwalen. Elke gelaatstrek en elke tussenruimte hebben betekenis en door ze bij elkaar op te tellen begon ze beter te begrijpen waardoor ieder mens zo fascinerend en uniek is. Uiteindelijk leidde dit tot haar ontdekking van de drie visuele aantrekkingscategorieën: harmonisme, echoïsme en prima copulisme.

Nadat ze talloze portretten en foto’s doorsneed en aan elkaar legde, kon ze duizende gelaatstrekken -vooral neuzen, ogen en monden- vergelijken en analyseren. Sterke patronen begonnen op hun plaats te vallen en zo dook de eerste categorie op: harmonisme (verhouding). Hierbij zijn de verhoudingen tussen de belangrijkste gelaatskenmerken van twee personen gelijk, maar hebben deze niet dezelfde vorm. Dit betekend dat de relatieve afstand tussen voorhoofd en neusbrug, neusbasis en mond, en mond en kin ongeveer even groot zijn. Dit is het onbewust wiskundig koppelen van fysieke types.

charles en diana wiskundige verhouding wiskundige verhoudingen

Een tijdje later werd haar aandacht getrokken door een foto in de krant van een vrouw met een kinderwagen, het was Camilla Parker Bowles als jonge vrouw. Maar Suzi had het mis, het was de kinderjuf van prins Charles als twintigjarige, ongeveer dezelfde leeftijd die Camilla had toen ze Charles voor het eerst ontmoette.

foto krant kinderjuf camilla-nanny

Sigmund Freud had geschreven over de gehechtheid aan de eerste band (prima copula). De complexe en gecompliceerde relatie met de significante persoon beïnvloedt alle latere relaties. Meteen besefte Suzi Malin dat er misschien wel eens een verband kon bestaan tussen die eerste emotionele band en de later visuele veroorzaker van aantrekkingskracht. Nadat ze bij vele andere stellen naar deze link had gezocht, dook de volgende categorie op prima copulisme (eerste band). Daarbij voelt een persoon zich aangetrokken tot iemand die lijkt op degene met wie hij/zij zijn eerste band had. Voor een man is dit meestal zijn moeder, een ander vrouwelijk familielid of wellicht zijn kinderjuf; voor vrouwen vaak hun vader of ander mannelijk familielid. Verhoudingen of vormen tellen niet de gelijkenis ligt in de ‘uitstraling’ of de manier van doen van een persoon.

Da vinci en Mona Lisa Elizabeth Taylor en Edith Thomas(moeder van Richard Burtons) Napoleon en Josephine

De derde categorie is veel moeilijker te bepalen. Plato beweerde dat God onze voorouders strafte door hen elk doormidden te snijden. Zij wilde graag wer met hun ‘andere helft’ verbonden worden en werden verliefd zodra ze die gevonden hadden. Suzi had al vastgesteld dat bepaalde stellen op elkaar leken, maar het was moelijk een patroon te ontdekken of te bepalen wele ‘visuele echo’s’ dominant waren in de overeenkomsten tussen twee mensen. Nadat ze ‘gelijk uitziende’ stellen had geanalyseerd ontdekte ze dat steeds dezelfde drie vormen bijdroegen aan die gelijkenis: gezichtskenmerken van de een die een ‘echo’ leken te zijn van die van de ander. Zo kwam het echoïsme (vorm) bovendrijven: de derde, meest voorkomende visuele categorie. Hierbij lijken twee mensen op elkaar. De gelijkenis wordt veroorzaakt door de echo van drie specifieke vormkenmerken: de lijn van het bovenste ooglid, de bovenste liplijn en de wenkbrauw. De relatieve grootte van die kenmerken doet er niet toe: alleen de vorm bepaalt het echoïsme.

the beckhams John Lennon en Yoko Ono Prins Constantijn en Laurentien Brad en jennifer

Mensen die alles hebben en dus tot de 3 categorieën behoren

Elton John en David Furnish elton john moeder elton john en david

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: